Facebook Twitter Tunein YouTube

Van Bach tot Piazzolla met Philippe Thuriot en Tony Nys

Afgelopen zondag 27 november speelden Philip Thuriot (accordeon) en Tony Nys (Altviool) in CC Vredeberg te Lier van Bach tot Piazzolla, met een ommetje over Rusland via Sofya Gubaidulina. Een geslaagd aperitiefconcert.

Accordeon en altviool.  Toegegeven, het is geen alledaagse combinatie, en toch…

Philippe Thuriot (accordeon) en Tony Nys (altviool) wisten waar ze aan begonnen.  Dat bleek al meteen uit de inleiding en het eerste werk dat werd gebracht, Viola da gamba Sonata nr. 1 in G-dur BWV1027.  Ten tijde van Bach bestond de accordeon nog niet en was de altviool nog niet wat ze vandaag is.  Toch bleek al bij de eerste noten dat beide instrumenten perfect bij elkaar passen.  Puik werk van beide heren die deze sonate herwerkten.

De Russische Sofya Gubaidulina schreef “In Croce” wel voor accordeon, maar Tony Nys moest de partituur voor Cello dan weer ombuigen naar zijn instrument.   Hij maakte meteen ook van de gelegenheid gebruik om enkele technieken uit het werk te verduidelijken. “Niet dat u denkt dat ik vals speel” grapte hij nog, want dit stuk vraagt toch wel wat inspanning van de toehoorder.

De Grand Tango van Astor Piazzolla werd geschreven in 1982 en is ondanks zijn franse titel een op en top Latino tango.  Het werk bestaat uit 3 delen die naadloos in elkaar overgaan en die een perfecte afsluiter vormden voor dit aperitiefconcert.  Een concert trouwens waarvoor het zaaltje in CC Vredeberg zo goed als volliep.  Terecht.

Gezien : Van Bach tot Piazzolla, zondag 27 november, CC Vredeberg – Lier

Info : www.promusicalier.be
Foto : Christa Dyck

 

Recent