nu:

SOUNDS OF LONGING

De thematisch verwante mythes van Orpheus en Eurydice, en van Layla en Majnun liggen aan de basis
 van de westerse en Midden-Oosterse operatraditie. Twee seizoenen lang nodigt de Munt verschillende gemeenschappen, organisaties en scholen van Brussel uit om zich door de verbeeldingswerelden en muziektradities achter deze verhalen te laten inspireren en de diversiteit van hun stad en culturen te vieren.

Alles begon in het najaar van 2016. Toen trokken een achttal storytellers de stad in om er elk op hun manier de mythes te verhalen en mensen warm te maken voor het project. Wie geïnteresseerd was, kon zich opgeven voor de workshops die op verschillende plaatsen in Brussel georganiseerd zouden worden. Daar kwamen en komen tal van mensen, al dan niet via scholen of organisaties, samen om er onder leiding van lokale artiesten vorm te geven aan vier grote participatieve projecten: de community concerten Sounds of Longing, Songs of Longing, een stadsparade en uiteindelijk een heuse community opera.

Het multimediale en multiculturele community concert Sounds of Longing sluit het eerste luik van Orfeo & Majnun af. Op 24 mei kan iedereen in het Muntpaleis op Tour & Taxis kennismaken met het werk van de verschillende groepen die sedert enkele maanden aan de slag gegaan zijn rond het begrip ‘longing’, een belangrijk thema in de twee mythes.
Twee klassen van het Instituut Van de Ursulinen delen het podium met La Maîtrise, het kinderkoor van de Munt onder leiding van Denis Mernier; ze werden de afgelopen maanden geleid door componist Howard Moody. Aan hun zijde staan diverse koren (International Choral of Brussels, MAchorale/KoorMA, Union des progressistes juifs de Belgique, VoiceKontakt), de groep Caleidoscoop, die in Molenbeek rond improvisatie werkte, twee dansgroepen (Sufi Whirling & GC Maalbeek), het project City Zoom van de gemeente Sint-Gillis waarbij kinderen video’s leren maken, jonge Afghaanse vluchtelingen die in het theater getuigen over hun ballingschap, studenten Arabisch van de KU Leuven die zich inlaten met poëzie…

Wanneer : 24 mei – 19.00u
Waar : Muntpaleis – Tour & Taxis, Brussel
Info : www.demunt.be

Recent