Facebook Twitter Tunein YouTube

Ridders bij Ballet Vlaanderen : Aki Saito en Wim Vanlessen ontvangen Leopoldsorde van minister Sven Gatz

Ruim 20 jaar dansen ze samen, heel veel samen : Aki Saito en Wim Vanlessen. Talloze keren in een rijkgevulde loopbaan als balletdansers in de mooiste rollen samen, maar ook apart.

Ballet Vlaanderen, destijds toen ze begonnen heette het enige professionele balletensemble dat ons land arm en toch rijk is, Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Het ensemble opgericht door Jeanne Brabants zaliger.

Tijdens de legislatuur van Joke Schauvliege als minister van cultuur was het huilen met de pet op in cultuurland. Haar houding tegenover ons gelauwerde ballet en choreografe Kathryn Bennetts was beschamend, vernederend, beledigend. Ik kan haar en zal haar wangedrag terzake nooit (!) vergeten noch vergeven. Ministers blijven niet eeuwig – de Schone Kunsten wel, en soms komt er eens een minister op post die zich wél wil vergewissen van de toestand en interesse betoont. Zo kwam en zag huidig minister van cultuur, Sven Gatz, dat het Ballet Vlaanderen geen speeltuin is waar men onverantwoord met geld van de gemeenschap gooit en er verder maar wat op los danst. De aanwezigen op de huldiging van het danspaar, konden zien dat de minister op zijn minst positief verrast was.

Aki Saito leert Nederlands, maar uit veiligheid sprak ze een dankwoord uit in het Engels. Ze bond de woorden aan elkaar als ware het een vreugdetafereel van een of ander feestelijk ballet. Het applaus loog er niet om. Wim Vanlessen speelde op veilig en las een zeer menselijk mooie tekst, een tekst vol Dankbaarheid, voor aan zijn ouders, de scholing, de collega’s én de oprichtster van ensemble. Ook hij oogstte een daverend applaus, een applaus dat net voor de dankwoorden van de gelauwerden nog feller en langduriger was toen minister Gatz hen de medailles van Ridder in de Leopoldsorde overhandigde.

Ludwig Van Mechelen

—-

Geprikkeld ? Lees meer op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent