Facebook Twitter Tunein YouTube

Retrospectieve Niki de Saint Phalle “Ici, tout est possible” opent in Mons

In het kader van de eerste biënnale "Mons, culturele hoofdstad" opent het BAM (Beaux Arts Mons) op 15 september een retrospectieve over de Frans-Amerikaanse kunstenares Niki de Saint Phalle.

Deze eerste Belgische retrospectieve over Niki de Saint Phalle (1930-2002) belicht de verschillende manieren waarop deze kunstenares in een carrière van 50 jaar uiting heeft gegeven aan haar streven om evenwaardig te zijn aan haar mannelijke collega’s. De titel “Ici, tout est possible” (Hier is alles mogelijk) verwijst naar een uitspraak die Niki de Saint Phalle deed over haar tuin met monumentale sculpturen, Le Jardin des Tarots (De Tarottuin), maar ook naar een haar kenmerkende levenshouding: het zoeken naar eindeloze mogelijkheden, een houding die in de tentoonstelling duidelijk wordt aan de hand van een ruime selectie werken.

Via diverse vormen van artistieke expressie, zoals schilderen, het maken van sculpturen, maar ook performances, theater of film, ontwikkelde Niki de Saint Phalle een vernieuwende, gedurfde en veelvormige artistieke aanpak, waarbij ze onafhankelijk bleef van de grote galerieën en musea. De tentoonstelling laat zien hoe ze erin geslaagd is naam te maken in een overwegend patriarchale wereld.

Tot slot zetten we ook de vele monumentale projecten van Niki de Saint Phalle in de kijker, en de manier waarop ze de openbare ruimte inpalmde om haar werk bekend te maken bij het grote publiek. Er worden drie werken in het centrum van de stad geplaatst: in de tuin van het BAM, in de Tuin van de Burgemeester en in het Belfortpark. Deze grote openbare sculpturen vormen door hun aanwezigheid in de stad een schakel tussen het museum en de openbare ruimte, een thema dat de kunstenares zeer na aan het hart lag.

Tentoonstelling georganiseerd met de welwillende medewerking van de Niki Charitable Art Foundation

Interesse in een bezoek aan deze tentoonstelling ? Met La Classica kan het gratis !
Stuur een mail met je naam, adres en telefoonnummer naar info@laclassica.be en maak kans op een duoticket.

Wanneer : 15 september 2018 – 13 januari 2019
Waar : Beaux Arts Mons (BAM) – Mons
Info : www.bam.mons.be

Recent