Facebook Twitter Tunein YouTube
nu:

Opera : DIALOGUES DES CARMÉLITES

Sedert de Brusselse première in 1959, slechts twee jaar na de creaties in la Scala en in Parijs, was Dialogues des Carmélites nooit meer te zien in de Munt. Onbegrijpelijk, aangezien Francis Poulencs bekendste werk meteen ook een van de meest magistrale opera’s van de twintigste eeuw is.

Kennen we de vroege Poulenc (1899-1963) van gevarieerde composities die getuigen van een geestdriftige fantasie en gevoel voor humor, dan beleefde de Franse componist na de dood van zijn vriend Pierre-Octave Ferroud in 1936 een spirituele openbaring die hem aanzette tot het componeren van religieuze werken met een grote emotionele en spirituele kracht. Zijn opera over de existentiële angsten en de zelfoverwinning van de jonge martelares Blanche de la Force is precies dat.

Dialogues des Carmélites wordt de eerste ontmoeting tussen muziekdirecteur Alain Altinoglu en Olivier Py – een ontmoeting die meteen wordt vervolgd met Lohengrin in april.

De Franse regisseur is geen onbekende meer voor het Muntpubliek, na de schitterende producties van Les Huguenots in 2011 en Hamlet in 2013. Voor hem handelt de opera niet in eerste instantie over een christelijke problematiek, maar veeleer over de persoonlijke strijd tussen angst en heroïek waar ieder van ons geconfronteerd mee wordt. Gebaren, blikken, houding, uitspraak, alles wordt minutieus uitgewerkt om de personages een diepgaande menselijkheid mee te geven en hun vragen, twijfels en overtuigingen uit te diepen.

Wanneer :
8 december – 19.00u (première)
12, 14, 15, 19, 20, 22 & 23 december – 19.00u
10 & 17 – 15.00u
Waar : Muntschouwburg – Brussel
Info : www.demunt.be

Recent