Facebook Twitter Tunein YouTube

Openingsfeest van LUNALIA

LUNALIA, het nieuwe voorjaarsfestival van Festival van Vlaanderen Mechelen, start op zaterdag 21 april met een groot openingsfeest.

Aan de hand van dertien stemmenconcerten op historische Mechelse locaties kan de muziekliefhebber gratis proeven van wat LUNALIA te bieden heeft. Op het programma staan uiteenlopende genres en artiesten zoals thereminvirtuose Carolina Eyck, het Octopus Kamerkoor, Mélinée, Bart Naessens en Amaryllis Dieltiens. Diezelfde avond komen alle artiesten samen in het openingsconcert Volle Maan Muziek in de Onze-lieve-vrouw-over-de-Dijlekerk. Ze brengen binnen een uniek concertconcept, muziek van Arvo Pärt, Ennio Morricone, Philip Glass en Anton Bruckner.

Directeur Jelle Dierickx: LUNALIA staat voor vocale topkwaliteit met stemmen die iets waarachtigs te vertellen hebben, vanuit allerlei invalshoeken en uit alle tijden. LUNALIA etaleert ook de spelende mens en de vrouwelijke kracht in de kunst. Je kan het allemaal terugvinden in dit Openingsfeest. We vuren een brede waaier aan vocale tijdloze muziek af op de stad. In het programma vind je franse chansons, John Cage, hemelse motetten voor koor van Anton Bruckner, Ennio Morricone, een performance/concert van dichteres angela rawlings en Sofie Vanden Eynde, een avontuurlijke klankinstallatie en barokke parels van Händel. Het openingsconcert die avond brengt op wonderbaarlijke wijze al die stemmen en klanken samen.

Het Openingsconcert van LUNALIA Volle Maan Muziek vindt plaats in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Het concert brengt artiesten als Carolina Eyck, Natascha Nikeprevelic, Octopus Kamerkoor en Capriola Di Gioia samen in een concert met een bijzonder opstelling, in een regie van kunstenares Maja Jantar. Jelle Dierickx: We willen nog niet te veel prijsgeven, maar het wordt een concert in de vorm van een maancyclus. Publiek en artiesten omringen elkaar voor een bijzondere luisterervaring, met prachtige muziek van o.a. Ennio Morricone, Arvo Pärt en Anton Bruckner. We starten met een vierkante opstelling. Dit representeert het aardse, het repetitieve van alledag. De solisten doorlopen de vier zijdes. Willens nillens moeten we alle zijdes van het bestaan aftasten om er voorbij te raken. 

Het Openingsfeest is slechts de aanvang van een twee weken durende LUNALIA, met bijna dagelijks concerten tussen 21 april en 6 mei 2018. Talloze internationale artiesten komen naar Mechelen zoals Sigrid Hausen, Amarcord, Marco Beasley,Graindelavoix en Chamber Choir Ireland. De naam LUNALIA verwijst tegelijkertijd naar de Mechelse legende van de maneblussers (luna) als naar het het lied en de menselijke stem (lia).

Recent