Facebook Twitter Tunein YouTube

Nieuw orkest : Lumen Symphonicum

Ensembles verdwijnen eerder dan dat er nieuwe komen, de laatste jaren. We waren dan ook bijzonder verheugd vorig jaar bij het debuut van het Millenium Orchestra en zie, nu krijgt Vlaanderen ook een nieuw professioneel ensemble.

De voormalige dirigent van de Schola Cantorum Cantate Domino (het befaamde knapenkoor uit Aalst) David De Geest start bijzonder zelfbewust en ambitieus. Nu Wallonië er een topensemble bij heeft, ziet het er naar uit dat dit ook in Vlaanderen het geval kan zijn. Hij volgt zijn natuurlijke drang om een vast professioneel orkest te leiden waarmee hij verder kan werken gedurende vele komende jaren. Dat orkest is er nu en zal in april 2016 debuteren met Mozart. Kijk eens aan ? Mozart ? Ook daar kozen de Waalse vrienden voor om mee te debuteren. Een interessant gegeven op zich.

Waarom Mozart?

David De Geest is duidelijk: “Mozart want we staan voor kwaliteit en dan ligt Mozart voor de hand. Nu is het niet de bedoeling om uitsluitend Mozart te programmeren, maar toch zijn de klassieken – Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert en tijdgenoten, de componisten die het meest aan bod zullen komen.” Waarom ? Omdat deze muziek de grootste liefde is van De Geest.

Er wordt niet bescheiden van start gegaan. Lumen Symphonicum heeft een grote vaste kern van 30 instrumentalisten. Velen onder hen kennen elkaar al enige tijd en studeerden / studeren onder meer aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en Antwerpen. Daardoor is er ook een vertrouwensband tussen de musici onderling en dat kan de samenwerking alleen maar bevorderen. Om die reden werd ook een van de beste pianisten van het land aangesproken, Daniel Blumenthal, die meteen met de nodige overtuiging mee in het project stapte.

Debuutconcerten

Op 27 en 29 april 2016 staan de debuutconcerten. Op het programma: de 41ste symfonie (Jupitersymfonie) en het 21ste pianoconcerto van Wolfgang Amadeus Mozart. Op 27 april is het Lumen Symphonicum te gast in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke en op 29 april staan de deuren van de Concertzaal Koninklijk Conservatorium Brussel open. De concerten beginnen om 20.15 uur.

—-

Deze en andere recensies vind je terug op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent