Facebook Twitter Tunein YouTube

Klokkenmuziek krijgt nog meer weerklank

Beiaard, het is een van die instrumenten die je zelden of nooit in een concertzaal zult te zien, laat staat te horen krijgen. Innoveren dus, zo luidde de klokkenboodschap en er werd geïnnoveerd. Kamerbeiaarden zijn er nog niet veel, maar ze zijn nu al met drie.

Beiaarden groot en klein hebben hun plaats, van oudsher, in torens, voornamelijk kerk- en belforttorens, maar sinds de doorbraak van het instrument buiten de Nederlanden (vnl. de VS) werden er unieke beiaardtorens gebouwd en kwamen er ook rijdende beiaarden.

De jongste aanwinst in klokkenland zijn enkele kleinere, maar volwaardige beiaarden die in een concertzaal kunnen geplaatst worden. Er zijn er nu een drietal. De klokken zijn omgeven door een kooi in plexiglas om de klank in toom te houden. Er zijn nog bijgeluiden die echt weggewerkt moeten worden en eens dit toch nog storende element uit de weg is geruimd, dan kan zo een zaal- of kamerbeiaard een perfect alternatief zijn voor het nep-klokkenspel in de concertzaal bij symfonische werken en andere.

De jongste aanwinst is de mobiele kamerbeiaard van de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Het instrument werd ingehuldigd tijdens de open-deur dag van het wereldvermaarde instituut waar studenten van overal ter wereld het beiaardspel op het hoogste niveau aanleren.

Dat de school hoge eisen stelt, werd meteen duidelijk tijdens het presentatieconcert waar meer dan de nieuwe kamerbeiaard alleen te beluisteren was. Men zorgde voor een breed pallet muziekgenres, in samenwerking met het Mechels stedelijk conservatorium, waar de grenzen van de mogelijkheden van de kamerbeiaard werden afgetast. Klassieke beiaardmuziek, beiaard en gitaar, beiaard en handbellen, beiaard en piano of jazzband of zelfs met accordeon en koor.

Ludwig Van Mechelen

—-

Geprikkeld ? Lees meer op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent