Facebook Twitter Tunein YouTube

Johannes Passion overtuigd uitgevoerd door Jong ensemble Hildebrandt Consort

Wouter Dekoninck is naast orgelist ook, onder meer, artistiek leider van het jonge Hildebrandt Consort, een instrumentaal ensemble dat op historische instrumenten barokmuziek uitvoert. Dit in navolging van de langzaam aan uitdunnende schare pioniers die zo hard aan de weg van de authentieke uitvoeringspraktijk timmerden.

Het Hildebrandt Consort is ambitieus en wil zich profileren als een van de betere ensembles van de toekomst voor het grote repertoire van, onder meer, Johann Sebastian Bach. Dat Wouter Dekoninck zijn instrumentengroep klaar is, konden we horen op zaterdag 5 maart in de Sint-Geertruikerk in Leuven.

Dekoninck koos voor een bezetting waar Bach het (tegen wil en dank) moest mee doen. Een kleine instrumentengroep en een groep solisten die tegelijkertijd ook het koor uitmaken. Persoonlijk lukt het me nog steeds niet overtuigd te geraken of deze opstelling die al door vele barokspecialisten wordt gebruikt, echt wel ideaal is. Het is geen geheim dat Bach naar meer trachtte en de moeilijkheidsgraad van onder meer deze passie is dermate dat de muziek veel sterker overkomt met een groter ensemble.

Wil dat nu zeggen dat ik de kleine opstellingen afkeur of helemaal niet kan genieten? Absoluut niet. Wat het Hildebrandt Consort bood, was muzikaal zo veel belovend dat er meer dan één kippenvelmoment was.

Ludwig Van Mechelen

—-

Geprikkeld ? Lees meer op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent