Facebook Twitter Tunein YouTube

It’s all Schumann ! Met pianiste Sylvia Thereza.

Het Mechels Kamerorkest sluit het seizoen af met een ode aan de lente en aan Schumann. Samen met pianiste Sylvia Thereza brengen zij Schumanns pianoconcerto en diens lentesymfonie.

‘Laat de eerste oproep van de trompetten klinken als een oproep tot ontwaken. Er moet uit het orkest een lentegevoel opstijgen.’ Dat advies gaf Robert Schumann aan een dirigent die zijn Eerste symfonie ging uitvoeren. Het openingsthema verwijst naar het lied ‘In het dal bloeit de lente op’. Vandaar de bijnaam Lentesymfonie. Aanvankelijk dacht Robert Schumann voor de titel van zijn symfonie aan de naam van zijn vrouw Clara omdat zij hem – de liedcomponist – aanmoedigde om de grote vorm van de symfonie meester te worden. In 1841 werd de symfonische ode aan de lente en de liefde voor het eerst uitgevoerd. Schumann had de smaak te pakken; hij schreef er meteen een Fantasie voor piano en orkest bij. Zijn vrouw Clara spoorde hem aan hier een volwaardig concert van te maken. In 1845 voegde hij er een intermezzo en finale aan toe om het werk af te ronden. Het werd het enige pianoconcert dat Schumann voltooide.

Het Mechels Kamerorkest o.l.v. gastdirigent Tom Deneckere en pianiste Sylvia Thereza brengen een ode aan de lente en aan Schumann.

Wanneer : 27 mei – 15.00u
Waar : Sint-Pieter-en-Pauluskerk – Mechelen
Info : www.mechelskamerorkest.be

La Classica sprak met gastdirigent Tom Deneckere over componist en pianiste.  Beluister hieronder het volledige gesprek.

Recent