Facebook Twitter Tunein YouTube

Goede Week, terreur Brussel en Mattheüs-Passion

Moedig ? Ik kan er niet op antwoorden of het moedig was om de dag na de afgrijselijke bomaanslagen in Brussel, in de cultuurtempel van die stad, BOZAR, de geplande uitvoering van de Mattheüs-Passion van Johann Sebastian Bach niet af te gelasten.

Het is tegen het principe van de recensent om van op afstand een recensie te schrijven. Daarmee bedoel ik dat je ter plaatse moet zijn en niet naar een rechtstreekse uitzending op de radio of TV kan luisteren en kijken om een juiste recensie te schrijven. De weergave en de sfeer is immers niet dezelfde. Uitzonderingen dringen zich soms op, zoals in dit geval. Ver weg van huis vernam ik, zoals de rest van de wereld, wat er zich had voorgedaan. De eerste e-mails met afgelastingen van concerten en andere activiteiten volgden snel.

Eén e-mail trok mijn bijzondere aandacht : John Eliot Gardiner stond er op zijn concert zeker niet te laten annuleren. Hij kreeg de directie van BOZAR achter zich, de veiligheidsdiensten van het land én het publiek. Meer nog, er werd gezorgd voor livestreaming. Mijn besluit stond vast: ik zou dit volgen, 1.700 km van Brussel, én ik zou er over schrijven. Samen met mij volgden een 450 mensen de livestreaming (het aantal werd aangegeven). Dat is niet zoveel, maar het was een beslissing van de dag zelf en dus was het amper nog mogelijk een groot aantal mensen te lokken om via de livestreaming het concert te volgen.

Het nadeel van via een kanaal als YouTube te kijken en te luisteren, is dat de klankkwaliteit ondermaats is. Bovendien was de verbinding slecht. Soms viel de klank weg, er was geruis, het volume ging op en neer. In normale omstandigheden zou ik vol ergernis wat anders gaan doen zijn. Ergernis had ik nu niet. Waarom ? Dat waarom ligt allicht in het onderbewuste van het er willen bij zijn, deel uitmaken van datgene waar zovele mensen zich al dan niet rechtstreeks bij betrokken voelen. …

Ludwig Van Mechelen

—-

Geprikkeld ? Lees meer op www.klassiek-centraal.be

Klassiek Centraal

Recent