Facebook Twitter Tunein YouTube

FRANKENSTEIN in De Munt

Mary Shelley’s moderne mythe over een idealistische, maar hoogmoedige wetenschapper en zijn ‘Creature’ spreekt duidelijk nog steeds tot de collectieve verbeelding. De Munt is helemaal klaar om deze productie tot leven te brengen.

Het was in een gesprek tussen deze medeoprichter van het artistieke collectief La Fura dels Baus en Muntdirecteur Peter de Caluwe dat het idee ontstond om een opera te creëren naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van Mary Shelley’s roman Frankensteinor The Modern Prometheus. Geïnterpelleerd door de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen van haar tijd en de onvoorzienbare gevolgen ervan voor mens en maatschappij, schreef ze haar eigen ‘wat als’-scenario neer. En net als in alle goede sciencefiction gaat dat scenario verder dan vrijblijvend futuristisch gespeculeer. Frankenstein raakt aan essentiële filosofische en ethische vraagstukken, die getransponeerd naar vandaag, evenzeer gelden voor de creatieve experimenten op het vlak van biotechnologie, genetica, informatica en geneeskunde.

Grey en Ollé vroegen aan librettiste Júlia Canosa i Serra om de roman om te werken tot een theatertekst en Shelley’s poëtische Engels een hedendaagse update te geven. De opera Frankenstein speelt zich af in een
niet nader bepaalde toekomst. Enkele wetenschappers ontdekken er op de ijsvlakten van de noordpool een ingevroren wezen. Één van hen, Dr. Walton, neemt het voortouw om het tijdens een gewaagd experiment terug tot leven te wekken. Wanneer hij daarin slaagt, gaan de wetenschappers nog een stap verder en proberen ze langzaamaan ook het bewustzijn van dit ‘Creature’ te reanimeren. Flarden uit een troebel verleden komen terug boven en met behulp van hoogtechnologische apparatuur slagen de wetenschappers erin om die mentale beelden ook te visualiseren. Zo openbaren zich in flashbacks de cruciale scènes van wat er zich zoveel jaren terug (in de roman van Mary Shelley) heeft afgespeeld.

Wanneer :
8 maart – 20.00u
12, 14, 15, 19 & 20 maart – 20.00u
10 & 17 maart – 15.00u
Waar : Muntschouwburg – Brussel
Info : www.demunt.be

Recent