Facebook Twitter Tunein YouTube

FESTIVAL IMAGES SONORES 2019

Van 26 april tot 26 mei 2019 presenteert Centre Henri Pousseur de 20ste editie van het festival Images Sonores, waarin gemengde muziek centraal staat. Deze verjaardagseditie vindt voor het eerst plaats in de lente,

Dynamische kunsthuizen en verrassende ruimtes vormen het podium voor een breed spectrum van actuele muziekcreaties en performances: in Luik in het Musée de la Boverie en in de Jardin Botanique en het gelijknamige park, in Brussel in Flagey en in La Montagne Magique.

Akoestische klanken gaan er een spannende dialoog aan met hun elektronische extensie, die via luidsprekers de concertruimte wordt ingestuurd. Centraal staat de bijzondere ervaring van de luisteraar, die ondergedompeld wordt in het specifieke klankuniversum van elke creatie in haar specifieke ruimte.

Programma :

 • Zaterdag 27 april
  TONI DI NAPOLI – CANTATE PARTISANE
  Cantate partisane is gecomponeerd door Tony Di Napoli, en werd ontwikkeld voor drie vrouwenstemmen, een mannenstem, 18 sonore stenen en elektronische apparatuur. De basis van deze compositie bestaat uit zes noten, waarvan de fundamentele noten gestemd zijn volgens vier verschillende octaven, elk van elkaar gescheiden door slechts een kwarttoon.
 • Donderdag 2 mei
  COUVREUR – DELAFOSSE – POUSSEUR – MATALON
  Tijdens dit tweede concert in het Museum La Boverie presenteert het festival de recente composities die ontwikkeld werden met en door de laureaten van de jongste editie van de Prijs Henri Pousseur, François Couvreur en Eliott Delafosse.
 • Zaterdag 4 mei
  MUZIKAAL PARCOURS IN DE TENTOONSTELLINGSRUIMTES VAN MUSEE DE LA BOVERIE
  In het kader van het feestelijke weekend n.a.v. de derde verjaardag van het museum, brengt Ensemble 88 tijdens een muzikaal parcours in de expositieruimtes recent werk van de componisten Paul Pankert, Christian Klinkenberg en Rutger Muller.
  Ook creëert de Luikse componiste Gaëlle Hyernaux die dag nieuw, eigen werk voor gitaar en electronics.
 • Zaterdag 11 mei
  ONTDEKKINGSWEEKEND IN DE BOTANISCHE TUIN (LUIK)
  De Franse sopraan Jeanne Crousaud (Ensemble Sillages) stelt in de serres de tuinopera Éloge de la plante van de Franse componist Jean-Luc Hervé, en creëert Kasper T. Toeplitz zijn nieuwste werk Topographie des ruptures, voor bas en electronics.
  Jean-Paul Dessy stelt de installatie Le Chant des Chauves-Souris voor, waarin hij zich laat inspireren door de ultrasone geluiden van de vleermuis.
 • Zondag 12 mei
  ONTDEKKINGSWEEKEND IN DE BOTANISCHE TUIN (LUIK)
  De jonge Luikse componist Stefan Hejdrowski stelt zijn nieuwe compositie Allongée sur le vide voor, voor zang, altfluit en cello. Het werk wordt gecreëerd door Ensemble 88.
  Componist en cellist Jean-Paul Dessy brengt een improvisatie in zijn klankinstallatie Le Chant des Chauves-Souris.
 • Zondag 19 mei
  HOMMAGE AAN HENRI POUSSEUR
  Afkomstig uit Malmedy verwierf Pousseur (1929-2009) al snel internationale faam als componist, theoreticus en muziekpedagoog, en gaf hij, met zijn ongeëvenaarde originele visies, essentiële impulsen aan de muzikale creativiteit.  Het Centre Henri Pousseur brengt in het Brusselse kunstenhuis Flagey een bijzondere hommage aan zijn oprichter.
 • Zaterdag 25 en zondag 26 mei
  TERRITOIRE SONOR #1
  Het festival Images Sonores besluit, tijdens het weekend van 25 en 26 mei, met een voorstelling voor de allerkleinsten (van 6 tot 14 maanden !) in het Brusselse theater La Montagne Magique.

Info & tickets : www.images-sonores.be

Recent