Facebook Twitter Tunein YouTube

De Munt : Uit een dodenhuis

Na Káťa Kabanová (2010), Jenůfa (2014) en recent Foxie! Het Sluwe Vosje is de Munt nog niet klaar met het werk van Leoš Janáček. In november 2018 stelt het de laatste krachttoer van de Tsjechische componist voor: Z mrtvého domu (Uit een dodenhuis).

De opera is gebaseerd op Dostojevski’s semi-autobiografische roman Aantekeningen uit het dodenhuis (1862), waarin de Russische schrijver het relaas doet van zijn eigen ervaringen als politiek gevangene in een Siberische goelag. Het is een mozaïek van losse episodes over het bijna onmenselijke bestaan in zo’n strafkamp, doorspekt met de verhalen en levensgeschiedenissen van zijn medegevangenen.

Janáček puurde zelf zijn libretto uit deze roman. Hij reduceerde het totale aantal personages van zeventig naar twintig – nog steeds erg veel voor een opera van anderhalf uur –, kortte dialogen in, synthetiseerde episodes en details die bij Dostojevski soms ver uit elkaar liggen en verdiepte daardoor sommige personages.

De muziek van Uit een dodenhuis is een extreem voorbeeld van de late stijl van de Moravische componist: hard, krachtig, agressief modernistisch in de harmonieën, frenetiek in de ritmes, maar in essentie lyrisch in de thematische arbeid en in de melodieën. Zoals steeds is er een belangrijke rol weggelegd voor de percussiesectie, die zelfs met echte kettingen aan de slag moet. Te midden van dat onstuimige klankgeweld komen kleine momenten van ongrijpbare schoonheid, soms niet langer dan een paar noten, des te harder binnen.

Wanneer :
13, 14, 16 & 17 november – 20.00u
Waar : Muntschouwburg – Brussel
Info : www.demunt.be

Recent