Facebook Twitter Tunein YouTube

De Munt : DON PASQUALE

Don Pasquale werd voor het eerst uitgevoerd in 1843 in Parijs, tien jaar later volgde de Brusselse première. De Munt zorgt met deze komische klassieker voor een verrukkelijke en feestelijke epiloog van 2018.

De ervaren theaterman Donizetti gebruikte een thema dat in de commedia dell’arte al wijd en zijd was geëxploiteerd: de tegenslagen van een oude, rijke vrijgezel, Don Pasquale, die wil trouwen met de veel jongere verloofde van zijn neef. Hij schreef er muziek bij die knettert, riposteert, liefkoost, paait en wervelt. Dat alles resulteert in een werk dat, in al zijn lichtvoetigheid, nostalgie en finaal ook zijn menselijkheid, tot de meest briljante komedies van zijn hand kan gerekend worden.

De Franse regisseur Laurent Pelly herziet voor de Brusselse reeks de productie die hij oorspronkelijk voor Santa Fe Opera maakte.  Zijn personages hebben nog niets van hun scherpte of lachwekkendheid verloren. Don Pasquale, een afgeleefde grijsaard verslaafd aan medicijnen, de wispelturige en kinderlijke Ernesto en de kokette en autoritaire Norina bewegen zich in een decor van Chantal Thomas dat het tirannieke en egoïstische karakter van de “held” benadrukt. De belichting van Duane Schuler voegt aan deze (sur)realistische decors een vleugje poëzie toe.

De Italianen Michele Pertusi (basbariton) en Pietro Spagnoli (bariton) vertolken de onfortuinlijke Don Pasquale.
Michele Pertusi, wiens vlekkeloze techniek hem tot een uitstekende Rossinivertolker en belcantozanger maken, zong al meermaals in de Munt, onder meer de titelrol in Falstaff (Verdi) in 2006 en de rol van Sir Giorgio Valton in I puritani (Bellini) in 2007. Pietro Spagnoli vertolkte in de Munt met brio Rodomonte (Orlando Paladino, Haydn), Bartolo (Il barbiere di Siviglia, Paisiello) en Delirio (L’opera seria, Gassmann). Don Pasquale is voor hem een roldebuut.

Wanneer :
9 december – 15.00u
11, 12, 13, 14, 18, 19 & 21 december  – 20.00u
16 & 23 december – 15.00u
Waar : Muntschouwburg – Brussel
Info : www.demunt.be

Recent