Facebook Twitter Tunein YouTube

De Munt : Beethoven 1 & 3

Sloot Alain Altinoglu het vorige Muntseizoen af met het extatische slotkoor van de Negende symfonie, dan keert hij voor dit eerste vervolgconcert van zijn integrale Beethovencyclus terug naar het begin.

Een dubbel begin. In zijn Eerste symfonie vingen de vleugels van de dertigjarige Beethoven nog de wind die uit het paradijselijke classicisme van Mozart en Haydn waaide; in de Derde symfonie, zowel qua toon en omvang een scharnierwerk zonder weerga, horen we voor het eerst de onstuitbare gevoelsstorm die de muziek van deze componist als geen ander zou typeren.

In elk van de Beethovenconcerten van dit seizoen treden de twee geprogrammeerde symfonieën in dialoog met een hedendaagse creatie. Deze werken zijn telkens geschreven in opdracht van de Munt en zetten de solistische kwaliteiten van het Muntorkest extra in de verf. Richard Dubugnon schreef voor dit eerste concert Tombeau de Napoléon, een compositie voor orkest en trombone, niet toevallig het instrument dat de heroïek en de treurmars van de Sinfonia eroica kracht bijzet. Jan Smets, trombonist van het Symfonieorkest van de Munt, brengt als solist de wereldcreatie van dit werk, waarvan de titel verwijst naar de historische figuur aan wie Beethoven aanvankelijk zijn Eroica opdroeg.

Wanneer : 25 november – 20.00u
Waar : Paleis voor Schone Kunsten – Brussel
Info : www.demunt.be

Recent