Facebook Twitter Tunein YouTube
nu:

ANNA BONITATIBUS & MARCO MARZOCCHI in Munt

Als een valleiriviertje, dat ons van het ene operamassief naar het andere brengt, brengt de Italiaanse mezzosopraan een recital vol vocale en pianistische pareltjes van Gioachino Rossini. Ze wordt daarbij vakkundig begeleid door pianist Marco Marzocchi.

Rossini was één van de meest gevierde componisten, zoniet de allerpopulairste van zijn tijd, toen hij zich in 1855 voor de tweede keer in Parijs neerliet. Zijn laatste opera, Guillaume Tell, lag toen al 26 jaar achter hem en zou ook zijn laatste blijven. Wel componeerde ‘Signor Crescendo’ nog religieuze muziek en obscure kleine werkjes voor privaat gebruik. Ze werden ten gehore gebracht op de ‘Samedis musicaux’ die Rossini in zijn salon aan de Rue de la Chaussée d’Antin en later in zijn villa te Passy organiseerde voor het kruim van de toenmalige artistieke en literaire wereld. De Péchés de vieillesse vormen er misschien wel het bekendste voorbeeld van. De titel, vol knipogende zelfspot, dekt de lading. Het is het werk van een componist die niets meer hoeft te bewijzen en zich spontaan kan overgeven aan zijn rijkgevarieerde, soms ook grillige muzikale ingevingen. Stuk voor stuk getuigen ze van het gemak waarmee Rossini componeert, zijn natu­urlijke gave voor melodie, zijn bereidheid om te luisteren naar wat zijn tijdgenoten schreven en – wat soms vergeten wordt – zijn uitstekende vaardigheden aan de piano.

Anna Bonitatibus wil deze minder bekende, maar fantastische werken terug onder de aandacht brengen. Dat ze daar alles voor in huis heeft, hoeft ze sinds haar International Opera Award voor Best Operatic Recital in 2015 niet meer te bewijzen. Een jaar later werd ze bovendien genomineerd in de categorie Best Female Opera Sing­er en ook dat was geen verrassing voor het Muntpubliek, na haar incarnaties van Sesto in zowel Handels Giulio Cesare in Egitto (2008) als Mozarts La Clemenza di Tito (2013).

Wanneer : 23 oktober – 20.00u
Waar : De Munt – Brussel
Info : www.demunt.be

Recent