Facebook Twitter Tunein YouTube

Amazing Haydn 2016 : Genieten van Mozartensemble der Wiener Volksoper

Als het eerste in deze reeks najaarsconcerten de toon zet, beloofd het een unieke reeks te worden. Het Mozartensemble der Wiener Volksoper bezorgde de volle Keizer Karel zaal in hotel Patershof een onvergetelijke namiddag.

De concerten van het Haydn Genootschap Vlaanderen staan steeds garant voor kwaliteitsvolle muziek en een onberispelijke organisatie.  Het openingsconcert van afgelopen zondag (30/10) waarmee de jubileum editie 2016 van start ging doet deze traditie meer dan eer aan.

Het talrijk opgekomen publiek werd in de lobby van hotel Martin’s Patershof verwelkomd door Musica Parabolica, een barokensemble waarvan muziek en verschijning (de 4 heren gaan gekleed in authentieke 19de eeuwse tenu’s met dito pruik) een prachtig geheel vormde met de voormalige kerk.  Je voelde je meteen thuis in het Wenen van de renaissance, zo moet het in die tijd aan de vorstelijke hoven ook geklonken hebben.

Het Mozartensemble Der Wiener Volksoper, dat speelde in de Keizer Karel zaal, het vroeger koor van de tot hotel omgevormde kerk, bestaat uit Hansgeorg Schmeiser (fluit), Alexander Burggasser (viool), Peter Sagaischek (altviool) en Christophe Pantillon (cello).  Schmeiser richtte naar eigen zeggen het ensemble op nadat hij in 1996 enkele bewerkingen voor fluit (her)ontdekte van Mozart opera’s, gecreëerd door J.J. Wendt in het jaar van de première van diezelfde opera’s.  Zo stond hij plots in handen met bewerkingen van o.a. “Die Zauberflöte” en “Die Entführung aus dem Serail”.

Met de Ouverture uit laatstgenoemde opera opende het ensemble het concert.  De sterkte van het spel en de overtuiging van de musici gaf menig toehoorder meteen het gevoel een orkest aan het werk te horen hoewel er slechts een ensemble van 4 man speelde.
De werken van Mozart, Schubert, Haydn en Holik werden door Schmeiser steevast met een anekdote uit het leven van de componist in kwestie ingeleid, wat het geheel een zeer ongedwongen sfeer gaf en iedereen meteen meenam in het muzikale verhaal.

Het hoeft dan ook geen betoog dat het Mozartensemble door alle aanwezigen na afloop bedankt werd met meer dan één daverend applaus.  Hansgeorg Schmeiser en de zijnen kunnen tevreden terug naar Wenen.

Het is intrigerend hoe het Haydn Genootschap steeds weer internationaal gerenommeerde musici en ensembles weet te strikken voor haar concerten.  We kijken dan ook reikhalzend uit naar volgend weekend, dan staat het Altenberg Trio op het programma.

Info en tickets : Haydn Genootschap Vlaanderen

Recent